Czym nasączać najpopularniejsze torty?
Niegdyś popularne nasączanie tortów obecnie staje się coraz mniej popularne. Często podczas imprez, na których serwowany jest tort, podawane są oprócz tego alkohole, dlatego wiele osób rezygnuje z dodatkowego serwowania procentów w podawanym cieście. Jednak nasączenie tortu niesie ze sobą kilka istotnych zalet. Oprócz tego, że przyczynia się do uzyskania lepszej konsystencji spodu ciasta, to także często wydobywa jego głębszy smak. Jeśli będziemy potrafili dobrać odpowiedni alkohol do nasączenia tortu, w zależności od smaku, to możliwe będzie nie tylko podkreślenie jego wyjątkowego smaku, ale także wydobycie pewnych nut smakowych i zapachowych, które pozostałyby ukryte. Nasączenie tortu to także ratunek wtedy, gdy tort jest zwyczajnie mdły i jego smak nie jest dla nas zadowalający.
Nasączenie biszkoptu potrafi zmienić jego smak o 180 stopni, dlatego warto przeczytać ten krótki poradnik, jeśli mamy wątpliwości, jakiego alkoholu użyć w tym celu. Należy jednak kierować się przy tym jedną naczelną zasadą. Alkohol, którego użyjemy musi chociaż trochę współgrać ze smakiem tortu, który przygotowaliśmy.
Jak dobrać alkohol do nasączenia w zależności od rodzaju tortu?
- Tort czekoladowy ? torty z dużą zawartością czekolady najlepiej jest nasączać trochę cięższym alkoholem, którego zapach może zawierać nutę czekolady,orzechów laskowych oraz zapach korzenny.
- Tort tiramisu ? w tym przypadku bardzo dobrze sprawdzi się rozpuszczona kawa. Jeśli jednak nie chcemy, aby tort zawierał kofeinę, można zastąpić kawę mocną herbatą zaparzoną z kilku torebek.
- Tort mascarpone ? tego rodzaju tort sam w sobie jest bardzo ?sycący?, warto dlatego przełamać jego smak delikatnie kwaskowym nasączeniem. Można do tego użyć cytryny, roztworu z mocnej herbaty, odrobiny cukru i np. brandy. Dobrze sprawdzi się również popularna wiśniówka lub czysta wódka oczywiście w odpowiednich proporcjach.
- Torty owocowe ? w tym przypadku, aż prosi się o wykorzystanie domowej nalewki. Jeśli jednak nie dysponujesz tego rodzajem alkoholu, dobry pomysłem na nasączenie tortów owocowych jest wykorzystanie gotowych koncentratów, konfitur lub syropów z puszki np. po ananasie czy brzoskwiniach. Do takiego słodkiego roztworu spokojnie można dodać wódkę, która dodatkowo wydobędzie owocowy smak.
- Tort czekoladowy z ajerkoniakiem ? tego rodzaju tort jest bardzo aromatyczny, dlatego należy uważać, aby zarówno krem, jak i nasączenie nie walczyły ze sobą o dominację, a w zamian za to uzupełniały się.
- Tort rafaello ? bez względu na przepis, ciasto rafaello jest zazwyczaj bardzo słodkie, dlatego, aby trochę przełamać ten smak, można nasączyć spód ciasta przy użyciu rozpuszczonego w wodzie cukru z dodatkiem aromatu (w tym przypadku najlepszy będzie kokosowy lub śmietankowy) z dodatkiem alkoholu.
- Tort orzechowy ? najczęściej polecanym dopełnieniem tortu orzechowego jest ciemny rum, szeroko wykorzystywany w kuchni, ze względu na swój mocny smak i aromat.
Jeśli boisz się, że nasączony biszkopt rozmięknie zbyt mocno, do roztworu którym zamierzasz go nasączyć możesz dodać galaretkę lub żelatynę, dzięki tym składnikom biszkopt będzie jednocześnie nasączony, jak i ?związany? substancją żelującą.
Czym nasączyć tort dla dzieci?
Ilości alkoholu używane do nasączenia podstawy tortu nie powinny zaszkodzić dzieciom w jakikolwiek sposób, jeśli jednak wolimy tego uniknąć, torty z przeznaczeniem dla najmłodszych najlepiej nasączać herbatą lub np. sokiem owocowym, jednak tym razem bez dodatku żadnego alkoholu. Herbatę można posłodzić lub doprawić sokiem z cytryny.
Wróć