Zamówienia telefoniczne 791 051 087
Koszty dostawy: Warszawa Dostawy 0zł*

Dietetyczny tort. To możliwe!


Pojęcie ?dietetyczny tort? nie jest zbyt popularne w słowniku smakoszy. Takie torty jednak istnieją i zyskują coraz większą popularność. W dobie kultu sylwetki i nieustannej walki o bycie w dobrej formie, cukiernie zaczynają dostosowywać swoje przepisy do osób będących na diecie i ograniczających kalorie w spożywanych posiłkach.

Wielu z koneserów stwierdzi z pełnym przekonaniem, że taki dietetyczny tort, nigdy nie będzie w stanie dorównać oryginałowi. Nie mają jednak w tej kwestii racji. Istnieje wiele produktów którymi można zastąpić te bardziej kaloryczne składniki, a dzięki odpowiednim proporcjom i modyfikacjom przepisu możliwe jest uzyskanie ciasta, jeśli nie o identycznym smaku, to bardzo zbliżonym do pierwowzoru. W zamian za to otrzymamy jednak deser, który nie tylko będzie smakował, ale także nie przyczyni się do zrujnowania naszej sylwetki. Czy nie jest to na tyle kusząca propozycja, aby spróbować dietetycznego tortu bez najmniejszych wyrzutów sumienia?

Tort marchewkowy, fasolowy i buraczkowy?

Możecie się zdziwić, ale coraz częściej torty poddawane są eksperymentom w duecie z warzywami! Ciasto marchewkowe na tyle przypomina klasyczny piernik, ze bywa w smaku nie do odróżnienia. Zawartość warzyw w cieście nie tylko obniża jego kaloryczność, ale oczywiście wpływa też korzystnie na zwiększenie zawartości witamin oraz innych składników odżywczych. Jedząc ciasto marchewkowe możemy nie tylko rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem, ale także skorzystać z dobroczynnego działania upiększającej cerę marchewki.

Podstawa tortu, której głównym składnikiem jest fasola wydaje Ci się abstrakcją? To jednak nowy trend w cukiernictwie, zyskujący coraz większe rzesze fanów. Spód tortu powstaje bez użycia mąki, a w zamian za to przy wykorzystaniu najzwyklejszej białej fasoli z puszki! To dopiero zaskakujące doświadczenie dla podniebienia.

Chcesz, aby Twoje czekoladowe ciasto było dietetyczne, a także zaskakujące dla Twoich gości? Wykorzystaj przepis, w którym głównym składnikiem są buraki. Dzięki nim ciasto będzie smakowało niezwykle ? będzie odpowiednio wilgotne i przepyszne. Wystarczy, że buraki wcześniej obierzesz i ugotujesz, a następnie przy pomocy blendera połączysz z innymi produktami.

Dobroczynna moc pełnoziarnistej mąki

Oprócz wymienionych już wcześniej tricków na obniżenie kaloryczności tortów, kolejnym z nich jest wykorzystanie pełnoziarnistej mąki. Zapewnia ona nie tylko redukcję kalorii, ale również dostarcza cennych dla organizmu składników balastowych np. w postaci błonnika, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny, ale także poprawia kondycję cery i powoduje uczucie sytości na wiele godzin. Błonnik działa także jako regulator poziomu cukru we krwi, dlatego ciasta z zawartością pełnoziarnistej maki mogą być przysmakiem także dla osób chorujących na cukrzycę.

Skuteczny i zdrowszy zamiennik cukru

Przy wyrabianiu ciasta najczęściej kompletuje się składniki typu mąka, jajka i cukier. Właśnie ten ostatni element należałoby zredukować, jeśli chcemy uzyskać dietetyczny tort. Niekiedy w przepisach jest on zastępowany przez słodzik, jednak wielu diabetyków przestrzega, że wbrew wcześniejszym zachwytom nad tym zamiennikiem tradycyjnego cukru, nie jest on tak znacząco bardziej dietetyczny. Aby jednak posłodzić tort, bo czymś jednak należy to zrobić, warto wykorzystać stewię.

Stewia to roślina, która posiada wyjątkowo słodkie liście i to one wykorzystywane są jako słodzik, najczęściej w sproszkowanej postaci.

Stewia w ogóle nie zawiera kalorii! I jest słodsza ponad 300 razy od tradycyjnego cukru.

Jedna łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru.

Początkowo problem może stanowić jej cena, jednak zważywszy na to, że stewia zawiera całe 0 kalorii, a ponadto jest znacznie słodsza od tradycyjnego cukru, to należy w nią zainwestować, szczególnie jeśli dużo pieczemy, wtedy jej wydajność okaże się dla nas wręcz zaskakująca.

Wróć