Zamówienia telefoniczne 791 051 087
Koszty dostawy: Warszawa Dostawy 0zł*

Eklerki i ptysie – czy to to samo?


Zarówno eklerki, jak i ptysie to bardzo popularne polskie desery, szczególnie ukochane przez dzieci. A i dorosłym nierzadko przypominają smaki dzieciństwa. Ale w zasadzie to czym się różnią te dwa popularne ciastka? Czy tylko kształtem i sposobem podania, bo przecież oba powstają z ciasta parzonego?

Ptyś to kuliste ciastko z ciasta parzonego. Napełnia się go kremem i zakrywa częścią ciasta. Natomiast ekler (eklerek, eklerka) to podłużne ciastko wykonywane również z parzonego ciasta, analogicznie do ptysia, po przecięciu na dwie części jest napełniane kremem lub bitą śmietaną. Z wierzchu oblewane jest czekoladą. Czytając ten opis, pojawia się pytanie o różnice tych dwóch ciastek. W zasadzie to granica jest bardzo cienka. Przyjęło się, że ptyś jest okrągły, ekler zaś podłużny. Natomiast można je przełożyć takim samym kremem. A ciasto i tak jest takie samo. Niżej prezentujemy uniwersalny przepis na oba te ciastka.

Uniwersalny przepis

Składniki na ciasto parzone są bardzo standardowe, choć samo ciasto jest bardzo kapryśne i może się nie udać. Należy przygotować:

  • 250 ml wody;
  • 130 g masła;
  • 4 jajka w rozmiarze M;
  • szklanka pszennej mąki.

Na początku należy zagotować wodę z masłem, następnie dodać mąkę, zmniejszyć ogień i mieszać mocno drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki. Masa jest gotowa, gdy zgęstnieje i odejdzie od brzegów garnka ? sugerują specjaliści z Cukierni Camargo. Wówczas należy ją całkowicie ostudzić. Można w tym celu wstawić garnek do miski z zimną wodą. Do zimnej masy należy wbić jajka. Piekarnik nastawić na 200 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Następnie, tak przygotowawszy grunt, można przejść do formowania odpowiednich kształtów ciastek, w tym celu ciasto przekłada się do rękawa cukierniczego i wyciska grubsze wałeczki, lub okrągłe ptysie ? w zależności od koncepcji i tego, jaki ma być efekt końcowy. Kształty z ciasta należy piec ok. 18-20 minut z termoobiegiem. W trakcie pieczenia nie powinno się otwierać piekarnika. Po upieczeniu warto pozostawić ciastka jeszcze przez chwile w piecu, do lekkiego ostygnięcia.

Krem na oba te ciastka również może być taki sam. Trzeba przygotować:

  • pół litra mleka;
  • miękki środek wyskrobany z laski wanilii, nieco ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru wanilinowego;
  • 6 żółtek;
  • 40 g maki pszennej;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 100g cukru;
  • 200 ml śmietanki 30-36%.

Na początku trzeba mleko zagotować z wanilią i odstawić z ognia. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na biały puch, następnie dodać obie mąki i pół szklanki zagotowanego wcześniej mleka. Wówczas tak powstałą masę powinno się dobrze i starannie wymieszać, do momentu, gdy już nie będzie grudek, krem powinien być gładki. Po tym można przelać krem do garnka z mlekiem i mieszając intensywnie drewnianą łyżką, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Następnie śmietankę ubić lekko i wówczas można wymieszać ją z dobrze z ostudzonym kremem.

Do dekoracji ciastek warto sobie przygotować: cukier puder do posypania lub pół tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej na parze z czubatą łyżeczką masła.

Wykonanie ciastek jest bardzo proste; każde ciastko należy przekroić na pół, nakładać krem (można wyciskać go rękawem cukierniczym) na jedną połowę, by następnie delikatnie przykryć konstrukcję drugą połówką ciastka. Gdy już wszystkie ciastka zostaną zrobione, można zabrać się za dekoracje ? ptysie tradycyjnie posypuje się cukrem pudrem, eklerki natomiast polewa rozpuszczoną czekoladą.

Wróć