Jaki alkohol podać do tortu?
Od dawna przyjęło się, że tort to wyjątkowy rodzaj ciasta serwowany podczas specjalnych uroczystości. Oprócz niego na stole znajduje się zazwyczaj wiele innych potraw, słodyczy a także napojów, którymi goście chętnie się częstują. W tym miejscu właśnie pojawia się pytanie, jaki alkohol najlepiej smakuje w towarzystwie tortu i w jaki sposób go dobrać, aby ani nie przyćmił tego wyjątkowego deseru, a być może, aby jeszcze bardziej wydobył jego smak? Alkoholi do podania jest naprawdę wiele. Ich rodzaj może zależeć od charakteru imprezy oraz naszych preferencji. Warto jednak przed ich podaniem dowiedzieć, się które z nich wybitnie dobrze komponują się ze smakiem tortu, a których lepiej unikać. Podawany alkohol powinien dopełniać słodyczy deseru, dlatego należy wystrzegać się alkoholi wybitnie cierpkich i gorzkich, które mogą popsuć smak deseru. Podanie alkoholu szczególnie wskazane jest w przypadku tortów, w których masa okazała się zbyt mdła i trudno uchwycić jej wyrazisty smak. Odpowiednio dobranym alkoholem można uratować smak tortu!
Nieodłącznym elementem kojarzonym z hucznymi imprezami jest szampan. Nie należy go mylić z winem musującym! Oryginalny szampan to tylko ten pochodzący z rejonu Francji o podobnej nazwie, czyli Szampanii. Musujące bąbelki często trafiają w gusta gości, a ponadto wyglądają efektownie w długich kieliszkach. Szampan bardzo dobrze odnajduje się w towarzystwie tortu. Warto pamiętać o tym, aby szampan podawany do słodkiego deseru również był słodki. Można go podać zarówno przed konsumpcją tortu, jak i później.
Zasada jest prosta, do słodkich deserów, owoców i ciast podajemy wino słodkie. Ma to swoje uzasadnienie. Gdy po słodkim deserze chcielibyśmy napić się wytrawnego wina, uczucie cierpkości zostanie jeszcze bardziej spotęgowane. Wynika to z powstałej różnicy w smakach. Gdy po słodkim torcie pijemy cierpkie wino, to nie może się dobrze skończyć i na ustach wielu osób można będzie dostrzec grymas niezadowolenia. Dlatego, aby zniwelować kwasowość wina lepiej podać to słodkie i unikać smakowego kontrastu.
Rumem często nasączany jest biszkopt w tortach, dlatego też można oczekiwać, że będzie dobrze współgrał z całym deserem. Rum wyjątkowo dobrze łączy się z tortami czekoladowymi, przekładanymi orzechami. Do ciast i tortów najczęściej podawany jest ciemny rum, ze względu na swój intensywny zapach i walory smakowe.
To także alkohol którym nasącza się spody ciast. Likiery świetnie sprawdzają się w przypadku tortów zawierających bitą śmietanę i orzechy. Najlepiej wybierać wtedy likiery kremowe, o aksamitnej konsystencji.
Sherry to odmiana słodkiego wina pochodzącego z Hiszpanii. W cukiernictwie sherry najbardziej sprawdza się, jako składnik ciast, jednak spokojnie można go podać również oddzielnie.
Popularnie podawane do ciast czekoladowych. Tort z tym dodatkiem będzie wyśmienicie pasował do kawy!
Tu możecie się trochę zdziwić, ponieważ wódka również bywa wysokoprocentowym napojem serwowanym razem z tortami. W przypadku tego alkoholu należy sugerować się tą samą zasadą, co wcześniej, czyli podawać wódkę ?słodką?, czyli najlepiej smakową.
Kilka innych, nie mniej ważnych zasad: