Zamówienia telefoniczne 791 051 087
Koszty dostawy: Warszawa Dostawy 0zł*

Lukier plastyczny – można go zrobić w domu


Torty to już nie tylko smaczny deser, lecz także dzieło artystyczne i prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Odpowiednio udekorowany uświetni każdą imprezę. Wykonanie takiego wypieku wymaga precyzji i zaangażowania oraz odpowiednich materiałów do dekoracji, podstawowym elementem bez wątpienia jest lukier plastyczny.

<p>Torty to już nie tylko smaczny deser, lecz także dzieło artystyczne i prawdziwa ozdoba świątecznego stołu. Odpowiednio udekorowany uświetni każdą imprezę. Wykonanie takiego wypieku wymaga precyzji i zaangażowania oraz odpowiednich materiałów do dekoracji, podstawowym elementem bez wątpienia jest lukier plastyczny.</p><p> </p><p>Lukier plastyczny, zwany również masą cukrową (obie nazwy są równorzędne i znaczą w zasadzie to samo), podobnie jak marcepan, służy do ozdobienia tortów i ciast i tworzenia artystycznych wypieków. Można nim pokryć nawet cały tort albo stworzyć figurki lub lepić różne kształty. Jest bardzo elastyczny, jak plastelina, i spokojnie da się z nim wylepić np. artystyczne różne.</p><p> </p><p style=”font-weight: bold;”>Domowa masa cukrowa</p><p> </p><p>Taką masę można również zrobić samemu, nie jest to trudne i nie wymaga wielu produktów. Na pokrycie standardowego tortu o średnicy 30 cm potrzeba:</p><p> </p><p>? 800 g cukru pudru;</p><p>? 100 g glukozy (w proszku lub w płynie);</p><p>? 4 łyżeczki żelatyny;</p><p>? 70 ml wody;</p><p>? ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy.</p><p> </p><p>Wykonanie, krok po kroku</p><p> </p><p>Przygotowanie też nie jest trudne, wystarczy postępować wg reguł, aby się udała.</p><p> </p><p style=”font-weight: bold;”>Krok 1</p><p> </p><p>Na początku należy żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy już napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Wykonując tę czynność, należy uważać, aby płyn się nie zagotował, bo zagotowany nadaje się już tylko do wyrzucenia. Gdy płyn nieco przestygnie, wówczas można rozpocząć dodawanie po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. Ilość cukru jest kwestią bardzo indywidualną i zależy od konsystencji masy, należy więc uważnie monitorować gęstość produktu. Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Później można przejść do wyrabiania masy, na początku jest bardzo kleista, warto wówczas sobie ułatwić, posypując ręce cukrem pudrem. Trzeba ją wyrabiać do mementu, aż będzie miała konsystencję plasteliny.</p><p> </p><p style=”font-weight: bold;”>Krok 2</p><p> </p><p>Następnie można przejść do wyrabiania masy, należy rozwałkować ją na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym skromnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Placek będzie dosyć spory, bo ma pokryć cały tort, także warto zatroszczyć się o odpowiednio dużą powierzchnię do pracy. Wystarczająco rozwałkowany placek należy przełożyć na ciasto, biszkopt wcześniej powinno się odpowiednio przygotować, czyli suto wysmarować masą na bazie masła, bo ona właśnie będzie spoiwem łączącym masę lukrową z biszkoptem. Masę najlepiej przenosić na wałku lub przedramieniu, aby nie zrobić niechcący dziur. Następnie odpowiednio dopasować do kształtu ciasta, z pozostały skrawków można zrobić ozdoby. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.</p><p> </p><p style=”font-weight: bold;”>Końcowe ustalenia</p><p> </p><p>Tak wykonana masa może być również przechowywana, oczywiście w odpowiedni sposób; powinna być szczelnie zamkniętą i zostawiona w lodówce, a przed ponownym wykorzystaniem należy ją podgrzać, np. w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować ? radzą specjaliści z Cukierni Camargo.</p><p>Masa po pewnym czasie zmienia swoją konsystencję. Staje się twarda i bardzo sztywna. Jeśli pracujemy tylko z częścią lukru plastycznego, reszta winna być szczelnie zamknięta, aby nie obeschła. Ciasto obłożone taką masą wydaje się bardzo stabilne, ale nie oznacza to, że pokrojenie go graniczy z cudem, wbrew pozorom, ciasto bardzo dobrze się kroi.</p><p>Należy również mieć na uwadze, że masa jest bardzo słodka, w końcu głównym jej składnikiem jest cukier puder, w konsekwencji smakuje jak cukier. Dlatego warto ją rozwałkować stosunkowo cienko, wówczas ta słodycz nie będzie tak uciążliwa. Natomiast ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu.</p><p>Oczywiście taka masa ma przede wszystkim funkcję zdobniczą, jeżeli dla kogoś będzie za słodka, można ją wówczas po prostu odłożyć i nie jeść.</p><p> </p><p> </p>

Wróć