Lody to przysmak uwielbiany na całym świecie. Najwięcej mrożonych deserów jedzą Nowozelandczycy, Amerykanie i Australijczycy, a w Europie prym wiodą Skandynawowie. Z roku na rok trendy dotyczące produkcji lodów nieco się zmieniają, a spragnieni nowości „lodożercy” z przyjemnością odkrywają nowe smaki i rodzaje chłodzących smakołyków. Jakie lody są obecnie modne i pożądane? Sprawdzamy najnowsze tendencje.
Lody rzemieślnicze, produkowane na pojedynczych maszynach na podstawie tradycyjnych receptur, nie wychodzą z mody od kilku lat. Nieustannie się jednak rozwijają, a ich producenci dbają o to, by sprostać wymaganiom klientów, oferując produkty powstające z naturalnych składników, o interesujących smakach i nietypowych dodatkach. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się lody bezglutenowe, bez laktozy oraz wegańskie, bez dodatku mleka. Chętnie kupowane są także sorbety jako zdrowsze i mniej kaloryczne zamienniki dla tradycyjnych lodów na bazie śmietanki.
Coraz częściej zamiast kupować lody w sklepach, klienci udają się do renomowanych cukierni i lodziarni, by cieszyć się wyjątkowym smakiem tradycyjnych mrożonych przysmaków. Na Starym Mieście w Warszawie lody rzemieślnicze można kupić w wielu punktach, w tym w naszej Cukierni Warszawskiej, do której serdecznie zapraszamy.
Kiedyś do wyboru były lody śmietankowe, czekoladowe i owocowe. Obecnie modne są znacznie bardziej wyszukane kompozycje, choć amatorów standardowych smaków nigdy nie brakuje. Aktualnym trendem są inspiracje roślinne, w tym głównie lody kwiatowe, np. z dodatkiem lawendy czy róży lub sorbety z zamrożonymi w środku jadalnymi kwiatami, które pięknie się prezentują. Intrygujące smaki, jakich nie każdy odważy się spróbować, to np. litewskie lody świerszczowe, makrelowe czy wodorostowe. Sensacją stały się także czarne lody barwione aktywnym węglem.