Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce, jest istotnym elementem niemalże każdego świątecznego stołu. Istnieje mnóstwo nie tylko klasycznych przepisów, lecz także takich z nutką fantazji i powiewem świeżości. Jednak wciąż niekwestionowanym mistrzem jest tradycyjny sernik domowy. Skąd więc ta wielka popularność?
Sernik domowy przywołuje smak dzieciństwa. Wilgotny, ale puszysty, a nie ciężki, z rodzynkami, na kruchym spodzie. Klasyka gatunku ? never gets old! Ciasto zachwyca smakiem i jest w czołówce na liście najczęściej pieczonych ciast.
Nieco historii
Dawniej do wykonania sernika mełło się biały ser, dzisiaj już się od tego odchodzi na rzecz gotowych już serów do serników. I to nic złego, bo warto sobie ułatwiać życie i iść z duchem czasu. Ale często receptury są przekazywane z pokolenia na pokolenie, gospodynie przekazują swoim córką tajemnicze sposoby na to, aby sernik był puszysty, nie opadał i zachwycał smakiem.
Niezawodny sernik domowy
Przepis, który znam jeszcze z dzieciństwa, sernik to było pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu.
Do wykonania słynnego kruchego ciasta potrzeba:
? 300 g mąki pszennej;
? pół kostki masła;
? 6 łyżek cukru pudru;
? 2 żółta.
Do masy należy przygotować:
? 750 g twarogu półtłustego;
? 6 jajek;
? 8 dkg masła;
? 2/3 szklanki cukru (oczywiście można go dodać wg uznania ? w zależności od preferencji);
? 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
? cukier waniliowy;
? 100 g rodzynek;
? 2-3 łyżki skórki pomarańczowej;
? kilka kropel aromatu, np. pomarańczowego;
? 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny;
? 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie natomiast jest dosyć proste. Z podanych wyżej składników na kruche ciastko zagniata się stosunkowo gładką masę i wkłada ją na 2 godziny do lodówki. Po upłynięciu tegoż czasu ciasto należy rozwałkować, podsypując mąką, następnie wyłożyć nim dno blaszki oraz ok 2-3 cm ścianek bocznych. Forma powinna być wcześniej wysmarowana tłuszczem i obsypana bułka tartą. Tak przygotowaną blachę ze spodem wstawia się do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i podpieka ok. 15-20 minut. Następnie należy wyjąć blachę z piekarnika i ostudzić spód sernika. Po tym czasie można się wziąć za robienie masy sernika. Na początku należy ser biały przepuścić przez maszynkę do mielenia, najlepiej 2 razy. Rodzynki zalewa się wrzątkiem i zostawania na 15 minut do napęcznienia. Masło należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na krem, a następnie, dodając kolejno po 1 żółtku, utrzeć aż do uzyskania pulchnej gładkiej masy. Do tejże masy dodaje się stopniowo ser, cały czas ucierając, aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dodaje się mąkę ziemniaczaną, aromat, sok i skórkę z cytryny. Cały czas ucierając, aby składniki ładnie się połączyły i całość prezentowała się harmonijnie. Do masy serowej dodaje się skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Z białek należy ubić sztywną pianę, a następnie dodać ją do całości masy, wówczas wszystko należy dokładnie wymieszać, ale trzeba być bardzo delikatnym, bo sernik to jednak kapryśne ciasto i wymaga zręczności podczas przygotowywania. Tak przygotowaną masę sernikową wlewa się na uprzednio podpieczone ciasto i wstawia całość do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Należy piec je około godziny.
Warto również wiedzieć, że nie powinno się od razu po upływie godziny wyjmować ciasta z piekarnika ? tak drastyczny spadek temperatury otoczenia może popsuć ciasto i spowoduje jego opadnięcie, powinno się uchylić drzwiczki piekarnika i ostudzić sernik ? radzą specjaliści z Cukierni Camargo. Gdy jest już schłodzony można wyciągnąć go z piekarnika. Kroić powinno się całkowicie wystudzony sernik.
Na pewno zasmakuje wszystkim i przywoła tradycyjny smak dzieciństwa.