Trudno wyobrazić sobie przyjęcie weselne bez tortu, który jest jednym z najważniejszych punktów programu, niecierpliwie oczekiwanym przez gości. W wybór tego niezwykłego deseru para młoda wkłada wiele wysiłku, a cukiernicy dokładają wszelkich starań, by prezentował się imponująco i doskonale smakował. Skąd jednak wzięła się tradycja częstowania gości weselnych tortem i jak zmieniała się przez wieki?
Źródeł tego słodkiego obyczaju trzeba szukać jeszcze w czasach starożytnych – uważano wówczas, że słodkie wypieki podarowane pannie młodej zapewnią jej płodność i małżeńskie szczęście. Rzymianie na biesiadach weselnych jadali placki z jęczmienia lub pszenicy, a średniowieczni mieszkańcy Anglii – bułki z cukrem.
W Polsce torty pojawiły się na początku XVI wieku wraz z przybyciem królowej Bony Sforzy, która rozpowszechniła nad Wisłą wiele tradycji kulinarnych, produktów i potraw pochodzących z jej rodzinnych Włoch. A to słoneczną Italię uznaje się powszechnie za ojczyznę tortów w formie, jaką znamy do dzisiaj, czyli biszkoptowego ciasta przekładanego kremem.
Na staropolskich weselach para młoda i goście zajadali się kołaczem weselnym, który stopniowo został zastąpiony tortem. W XVII wieku jego wypiekiem zajmowali się cukiernicy zwani tortarzami, którzy podnieśli proces przygotowywania i zdobienia tortów do rangi sztuki. Warto wiedzieć, że wygląd tych wypieków ewoluował przez wieki. Ogromny wpływ na wygląd dzisiejszych klasycznych tortów ślubnych miało ciasto stworzone z okazji ślubu królowej Wiktorii i księcia Alberta w 1840 roku, pokryte niezwykle wówczas drogim białym lukrem i ważące aż 300 kilogramów. Białe torty piętrowe zdobione figurkami pary młodej stały się hitem w Ameryce, a stamtąd moda ta przywędrowała między innymi do Polski.
Torty ślubne od wieków mają symbolizować szczęście, płodność i dostatek – a więc wszystko, czego można życzyć parze młodej w dniu zawarcia małżeństwa. Równie ważne z punktu widzenia tradycji są zwyczaje związane z jego podaniem: pierwszy kawałek tortu powinien ukroić pan młody i poczęstować nim żonę, która odwzajemnia ten gest. Oznacza to, że młodzi będą dla siebie samą słodyczą. Co ciekawe, dawniej weselne kołacze zawierały w sobie mak symbolizujący gorzkie chwile i trudności, jakie zdarzają się w każdym związku i które należy zaakceptować na równi z dobrymi momentami.
Następnie kawałki tortu para młoda rozdaje gościom, co ma zapewnić, że pomyślność i dostatek wrócą do niej z podwójną siłą. Wspólne krojenie tortu obrazuje natomiast zgodne podejmowanie decyzji, choć istnieje także przesąd, że ten, czyja ręka będzie na wierzchu podczas krojenia, będzie decydował o domowym budżecie. Mówi się również, że tort weselny symbolizuje wspólne życie pary młodej, powinien zatem być piękny, okazały i słodki.
Jak widać, tort weselny to znacznie więcej niż tylko pyszny deser serwowany z okazji ślubu. Jego przygotowanie trzeba zatem powierzyć mistrzom cukiernictwa, którzy zagwarantują jego wysoką jakość. W naszej Cukierni Warszawskiej od wielu lat przygotowujemy torty weselne metodą rzemieślniczą, korzystając wyłącznie ze składników najwyższej jakości. Zarówno smak, jak i wygląd tortu uzależniamy od wizji i pomysłu pary młodej – w końcu ma on być niepowtarzalnym symbolem ich wspólnego życia!