Zamówienia telefoniczne 791 051 087
Koszty dostawy: Warszawa Dostawy 0zł*

Skuteczne porady jak bezpiecznie przetransportować tort


Gdy tort jest już zamówiony, a data jego odbioru potwierdzona, wielu klientów nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego, że tort z cukierni trzeba będzie jeszcze bezpiecznie przetransportować w docelowe miejsce imprezy. Często dopiero przy odbiorze zamówienia następuje chwila zastanowienia i wtedy pole manewru jest zdecydowanie mniejsze, niż jeżeli pomyślelibyśmy o tym wcześniej. Dlatego, aby uniknąć problemów z transportem tortu polecamy zapoznać się z naszymi wskazówkami, jak zrobić to w bezproblemowy sposób.

Najwięcej problemów sprawia zazwyczaj tort przygotowywany na wesela. Wiąże się to z jego wielkością, proporcjonalną do zwiększonej liczby gości weselnych. Tort tego typu można oczywiście przetransportować przy pomocy samochodu osobowego. Jeśli składa się on tylko z jednej warstwy, wtedy nie będzie najmniejszego problemu z jego przewiezieniem. Najlepiej jest umieścić tort w twardym plastikowym pudełku z przykrywką, odpowiadającemu jego wymiarom. Ważne jest, aby nie umieszczać tortu w bagażniku. Nieostrożne hamowanie może wtedy łatwo przyczynić się do zniszczenia naszego deseru. Warto poprosić kogoś o pomoc, gdyż poradzenie sobie w pojedynkę może być naprawdę kłopotliwe. Dodatkowa osoba będzie mogła przytrzymać tort podczas transportu.

Natomiast, jeśli tort składa się z kilku warstw postaraj się rozdzielić je wszystkie. Warto wtedy od razu podczas zamówienia zaznaczyć, że będziemy chcieli podzielić tort na fragmenty podczas przewozu. Wtedy pracownicy cukierni zadbają, aby każde piętro naszego deseru dało się łatwo rozmontować i tak jak w przypadku tortu jednopiętrowego, umieścić każde z nich w oddzielnym opakowaniu.

Wykorzystaj te rady w celu bezpiecznego przewiezienia tortu:

  • prześledź drogę, po której będzie się poruszał transport z tortem. Dzięki temu będziesz mógł namierzyć na niej wszelkie niebezpieczeństwa takie jak np. dziury w nawierzchni i nierówności po najechaniu, w które ciasto może być narażone na uszkodzenie,
  • przed transportem tortu warto zdemontować niektóre ozdoby, w które jest zaopatrzony i przewieźć je oddzielnie, szczególnie, jeśli są one bezproblemowe w ponownym umieszczeniu jak np. świeczki w torcie urodzinowym czy race do fajerwerków,
  • szczególnie podczas gorących dni zadbaj o to, aby samochód, którym zamierzasz przewieźć tort był wyposażony w klimatyzację. Jeśli droga od cukierni do miejsca imprezy nie jest zbyt daleka możesz poradzić sobie dzięki termicznym torbom utrzymującym niską temperaturę, w przeciwnym razie lepiej sprawdź stan swojej klimatyzacji zanim zdecydujesz się na transport tortu. Tego typu deser zazwyczaj źle znosi wysokie temperatury,
  • zorientuj się, gdzie znajduje się pomieszczenie, w którym zamierzasz serować tort. Szczególnie czy znajduje się ono na parterze czy tez na piętrze. Istotna może okazać się także szerokość korytarza prowadząca do niego lub drzwi. Jeśli zajmiesz się tym na początku unikniesz późniejszych kłopotów, jeśli okaże się, że tort transportowany np. na wózku nie może zmieścić się w drzwiach. Zadbaj też o to, aby dystans pomiędzy samochodem, z którego wypakujesz tort, a docelowe miejsce jego podania były jak najbardziej do siebie zbliżone,
  • poruszaj się po drodze wolno i rozsądnie. Weź pod uwagę, że Twój czas powrotu z zamówionym tortem może ulec znaczącemu wydłużeniu niż pierwotny,
  • bądź gotowy na wszystko! W razie, gdy Twój tort ulegnie jakiemukolwiek uszkodzeniu przygotuj sobie kilka elementów, które będą mogły zatuszować ewentualne ubytki. Najlepiej posłużyć się w tym celu dekoracjami takimi jak owoce i kwiaty.

Transport prosto z cukierni

Możliwe jest również wybranie opcji, aby to cukiernia dostarczyła nam tort na miejsce. Za tą dogodność trzeba dodatkowo zapłacić jednak jest ona wyjątkowo pomocna, szczególnie, jeśli chcemy zaoszczędzić sobie dodatkowego stresu podczas ważnej imprezy, której jesteśmy gospodarzami. Cukiernia dysponuje zazwyczaj samochodem dostawczym, w którym możliwe będzie przewiezienie tortu w całości, a także doświadczonymi pracownikami, którzy z pewnością będą umieli zadbać o to, aby nasz tort dotarł na miejsce ?w jednym kawałku? i na czas.

Wróć