Zamówienia telefoniczne 791 051 087
Koszty dostawy: Warszawa Dostawy 0zł*

Sprawdzony sposób na pyszną szarlotkę


Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Głównie dlatego, że Polska słynie z masowej produkcji jabłek, czyli podstawowego składnika tegoż ciasta. Najczęściej stanowi popisywane danie każdej polskiej gospodyni. Warto urozmaicić klasyczny przepis, zaskoczyć domowników i zrobić szarlotkę z pianką na kruchym cieście.

Szarlotka jest na tyle prostym wypiekiem, że naprawdę nie potrzeba wielu magicznych umiejętności, aby stworzyć bardzo smaczne ciasto. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad i na pewno powstanie wypiek, który zachwyci wszystkich. Niżej prezentujemy sprawdzony przepis na udaną szarlotkę. Do produkcji kruchego spodu należy przygotować:

? 4 szklanki mąki;

? łyżeczkę proszku do pieczenia;

? szklankę cukru pudru ;

? 1,5 kostki masła;

? 6 dużych żółtek;

? 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany.

Natomiast najważniejszym składnikiem jest nadzienie. To ono jest kwintesencją tegoż ciasta. Istnieje wiele szkół, które proponują różne rozwiązania na szarlotkowy ?środek?, niżej przedstawiony został chyba najbardziej klasyczny, ale jednocześnie sprawdzony sposób. Potrzeba:

? 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki;

? 1/4 szklanki wody;

? 1 szklanki cukru;

? 2 łyżeczek cynamonu;

? 2 łyżek mąki ziemniaczanej;

? 3 łyżek soku z cytryny.

Dodatkową atrakcją będzie puszysta pianka, która doda tradycyjnej szarlotce nieco fantazji. Do wykonania jej potrzeba:

? 6 białek;

? pół szklanki cukru;

? proszku budyniowego z jednego opakowania.

Pięć prostych kroków do pysznej szarlotki

Ten przepis nie należy do zbyt skomplikowanych, stosując się do zaleceń, na pewno wypiek się uda i zasmakuje całej rodzinie.

Krok 1

Na początku mąkę należy zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, można w tym celu oba te sypkie produkty przesiać przez sitko na stolnicę. Następnie dodać wcześniej wyjętą z lodówki margarynę, gdy będzie miała temperaturę pokojową, wówczas łatwiej będzie zagnieść ciasto ? radzą specjaliści z Cukierni Camargo. Zmieszane produkty kroi się na stolnicy przy użyciu noża. Następnie należy dodać żółtka i śmietanę i można zacząć zagniatać ciasto. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję, zawija się je w folię i wkłada do lodówki na minimum 30 minut.

Krok 2

Po odpowiednim czasie ciasto wyjmuje się z lodówki i dzieli na dwie równe części. Do blaszki (25×40 cm) uprzednio wyłożonej papierem należy wyłożyć pierwszą część ciasta i należy rozwałkować równo za pomocą małego wałeczka, a następnie ponakłuwać widelcem. Spód podpiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Krok 3

Należy przystąpić do produkcji środka szarlotki. Jabłka ściera się na tarce o grubych oczkach, następnie odciska z nich sok. W taki sposób uzyskany sok idealnie nadaje się do picia. Do startych owoców dodaje się kisiel w proszku, cynamon i cukier. Wszystko należy wymieszać.

Krok 4

Po wykonaniu wyżej wymienionych czynności, należy przejść do kolejnego etapu. W tym celu białka ubija się na sztywno ze szczyptą soli, dodając, po łyżce, odpowiednią ilość cukru pudru, a na końcu wsypuje proszek budyniowy. Całość dodaje się do jabłek, delikatnie mieszając.

Krok 5

Na podpieczony spód równo należy położyć masę z jabłek i kolejno pianę z białek. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część cista ? wówczas powstanie kruchy wierzch szarlotki. Ciasto pieczemy na złoty kolor, w 180 stopniach przez około 50-60 minut.

Tak upieczone ciasto można podawać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Ale równie smaczne jest bez żądnych dodatków, jako słodkość do kawy.

Wróć