Urodzinowy tort dla dziecka przede wszystkim powinien być kolorowy i oryginalny. Na takie szczególne okazje idealnie sprawdzi się tort tęczowy (rainbow cake), jest wielokolorowy i prezentuje się bardzo spektakularnie, a i wyśmienicie smakuje. Może stanowić świetną ozdobę świątecznego stołu.
Tort tęczowy składa się z szczęściu biszkoptów w różnych kolorach tęczy, przełożony jest kremem. Ale to nie krem gra tu pierwsze skrzypce, bo tajemnica jego oryginalności tkwi w barwionych biszkoptach. To one sprawiają, że ciasto jest inne i robi wrażenie.
Składniki
Ciasto jest troszkę pracochłonne, w końcu trzeba zrobić sześć okrągłych biszkoptów o takiej samej wielkości. Można sobie ułatwić i zakupić blaszki do pizzy i piec po trzy na raz. Do wykonania ciast potrzeba:
Dodatkowo należy sobie przygotować trzy barwniki w proszku: czerwony, niebieski, żółty. A dlaczego tylko trzy, skoro kolorów powinno być sześć? A bo pozostałe kolory można uzyskać, mieszając te podstawowe, i tak: fioletowy powstanie po zmieszaniu niebieskiego i czerwonego; pomarańczowy ? czerwonego i żółtego; zielony ? niebieskiego i żółtego.
Do sporządzenia kremu należy przygotować:
Proste przygotowanie ciast
Na początku warto zaznaczyć, że składniki na ciasta powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej – radzą specjaliści z Cukierni Braci Stykowskich.
Gdy wszystkie potrzebne produkty osiągną temperaturę pokojową, można wówczas zabrać się za przygotowywanie, w tym celu należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło zmiksować na gładką i puszystą masę, następnie, cały czas mieszając, stopniowo dodawać cukier. Potem dodać białka, ciągle miksując, następnie ekstrakt i zmiksować. Do tejże masy maślanej na zmianę dodawać mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Wówczas ta baza jest już gotowa, następnie trzeba ciasto zważyć i podzielić na 6 części. Każdą porcję ciasta umieścić w osobnej miseczce i stopniowo dodawać po odrobinie barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Następnie barwniki dokładnie wymieszać z ciastem, do momentu otrzymania jednolitej barwy.
Każde ciasto przełożyć do oddzielnej foremki (tortownicy lub jednorazowych foremek aluminiowych), najlepiej gdyby była o średnicy 20-23 cm, i piec około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka. Gdy już będą upieczone, należy je wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krem
Przygotowanie kremu do tego tortu jest bardzo proste, wystarczy ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając cukier puder i skórkę cytrynową. Następnie należy z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać, aby nie pozostawić grudek.
Wieńczenie dzieła
Mając już wszystko przygotowane, możemy tworzyć kształt tortu. W tym celu należy przekładać kremem poszczególne blaty ciasta. Zalecana kolejność kolorystyczna, aby uzyskać pożądany efekt tęczy, to: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Kończąc, powinno się wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. I to cała filozofia.
Taki tort idealnie prezentuje się bez dodatkowych ozdób ? sam jest wystarczająco przyozdobiony. Ale oczywiście można użyć różyczek wyciśniętych rękawem cukierniczym lub polać ciasto polewą czekoladową. Będzie bardziej uroczysty i odświętny, a dodatkowe atrakcje na pewno przypadną do gustu każdemu dziecku.
Przed podaniem powinno się schłodzić cały tort minimum 3 godziny.