Za każdym razem, gdy organizuje się uroczystości domowe, staje się przed ważnym wyborem, czy samemu zrobić tort, czy zamówić go w cukierni. Obie wersje mają swoje plusy i minusy.
Torty zamawiane w cukierni często są bardzo spektakularne i robią duże wrażenie głównie za sprawą ciekawych dekoracji i precyzyjnego wykończenia. Wypieki wykonywane w domu wymagają niekiedy sporo czasu i nie zawsze się udają. Wybór w dużej mierze zależy od wagi imprezy i czasu, jakim się dysponuje na przygotowanie.
Torty zamówione
Wypieki z cukierni często tworzone są w oparciu o wypracowane rzez lata doświadczeń receptury. W konsekwencji trafiają w różne gusta gości i najczęściej łączą w sobie nutkę szlachetnego smaku i fantazji. Ma to również oczywiście swoje minusy, bo czasami może się zdarzyć, że niesprawdzona cukiernia zafunduje niemiłą niespodziankę. Tak ważny wypiek może okazać się np. za słodki lub ze zbyt dużą ilością ponczu. Wówczas trudno reklamować produkt żywieniowy, bo roszczenia dotyczą kwestii gustu. Coraz popularniejsze stały się wypieki próbne. Przed ważnymi uroczystościami, np. weselami, chrzcinami, komuniami, próbuje się wcześniej wypieków i wówczas nie powinno być tortowych niespodzianek na uroczystości, która sama w sobie dostarcza gospodarzom wielu stresów.
Warto również wspomnieć o dużym plusie wypieków z cukierni, mianowicie o spektakularnych dekoracjach, które czasami przypominają prawdziwe dzieła sztuki. Torty artystyczne są coraz popularniejszą formą atrakcji na ważnym przyjęciu. Dzisiaj można już wykończyć tort np. figurką z masy cukrowej albo nawet zdjęciem na opłatku, na którym może być np. solenizant lub jubilat. Zdobienia można dopasować do uroczystości, dzięki czemu wypiek będzie idealnym dopełnieniem imprezy.
Torty domowe
Samodzielnie zrobiony wypiek na uroczystości zawsze robi duże wrażenie na gościach. Gdy gospodyni informuje, że sama wykonała tort, zazwyczaj jest to mile widziane i uczestnicy czują się też wyróżnieni. Jednak wykonanie dobrego tortu wcale nie jest łatwym zadaniem. Jeżeli to popisowe danie gospodyni, wówczas zadanie jest ułatwione, bo wystarczy stosować się do dobrze już wypracowanych zasad, aby olśnić smakiem wypieku. Dużo gorzej, gdy chcemy zrobić tort pierwszy raz, wówczas może to sprawić duży kłopot. Poniżej przedstawiamy sprawdzony sposób na biszkopt, przedstawione składniki są idealne na tortownicę o średnicy 26 cm:
? 6 jajek;
? 1 szklanka cukru;
? 1 szklanka mąki pszennej;
? 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
? 1,5 łyżki oleju słonecznikowego;
? szczypta soli.
Wykonanie jest też bardzo proste, na początku należy białka starannie oddzielić od żółtek, następnie białka zmiksować ze szczyptą soli, pod koniec dodając stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Do jajecznej masy dodać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zamieszać łyżką. Na koniec wlać olej i dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować margaryną lub masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysypać bułką tartą. Masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu ciasta, należy pozostawić je do całkowitego ostudzenia. Podczas pieczenia biszkoptu, warto przestrzegać dwóch podstawowych zasad: forma powinna być takiej wielkości, by surowe ciasto sięgało do 2/3 jej wysokości oraz ciasto wstawia się do dobrze nagrzanego piekarnika z już ustabilizowaną temperaturą, bo jeśli wstawi się je za wcześnie, banieczki powietrza ulotnią się, a ciasto będzie płaskie i wysuszone ? radzą specjaliści z Cukierni Camargo.
Jak ma się już dobrze wypieczony biszkopt, przełożenie go kremem nie powinno stanowić większego problemu ? dużo więcej kłopotów nastręcza dekoracja. Warto spektakularnie wykończyć wypiek. Do wylepiania ciekawych kształtów można użyć masy marcepanowej ? figurki wówczas są jadalne. Jeżeli nie ma się zbyt dużych zdolności manualnych, wówczas można zakupić gotowe ozdoby.