Smakowite truskawki, słodkie maliny, pyszne jagody i borówki, nieco cierpkie porzeczki czy oryginalne kiwi – to tylko niektóre z owoców idealnie nadających się do przygotowania tortu! Dodają one ciastu charakteru, przełamując smak bitej śmietany, czekolady czy masy cukrowej, stanowiąc przy tym piękną, naturalną dekorację. Nic dziwnego, że przepyszne i doskonale się prezentujące torty z owocami mają tak szerokie grono miłośników. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a wobec „króla ciast” ozdobionego dorodnymi owocami trudno przejść obojętnie!
Owoców w torcie często używa się w roli dekoracji. Idealnie sprawdzają się tutaj niewielkie owoce, które można położyć na torcie w całości, takie jak borówki, maliny, truskawki, porzeczki, wiśnie czy winogrona. Ciekawą aranżację da się przygotować także z pokrojonych kiwi, bananów, brzoskwiń i nektarynek.
Na umieszczeniu owoców na szczycie tortu jednak możliwości wcale się nie kończą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić tort z owocowego musu! Kremem na bazie owoców, np. zmiksowanych z bitą śmietaną i serkiem mascarpone, przekłada się także tradycyjny biszkopt.
Torty z owocami są lekkie, świeże i smaczne – idealnie sprawdzają się latem, a także jako torty urodzinowe dla dzieci. Miłośnikom owoców oraz wszystkim, którzy przywiązują dużą wagę do zdrowych i świeżych składników ciast, polecamy klasyczne torty owocowe dostępne w naszej cukierni oraz przygotowywane na zamówienie. Każdy może sam wybrać, jakie owoce znajdą się na jego wymarzonym torcie lub będą dodatkiem do kremu.
Wśród tortów z owocami uwielbianych przez gości naszych cukierni trzeba wymienić:
Brzmi smakowicie? Zapraszamy zatem na kawałek tortu do Cukierni Warszawskiej oraz zachęcamy do składania zamówień na owocowe torty okolicznościowe!