Tort to wyjątkowy deser podczas każdej większej uroczystości. Okazuje się jednak, że może wywołać wiele zakłopotania i zamieszania. Do jednych z nich należy krojenie tortu. Szczególne wyzwanie w tej kwestii stoi zazwyczaj po stronie Pary Młodej, która zestresowana swoją doniosłą uroczystością może nie poradzić sobie odpowiednio sprawnie z tym zadaniem. Najtrudniej ma się sprawa z tortami piętrowymi i przyozdobionymi licznymi elementami dekoracyjnymi. Jak więc uniknąć wpadki i pokroić tort nie tylko sprawnie, ale także w miarę na proporcjonalne części? Przedstawiamy kilka wskazówek, które okażą się bardzo przydatne w kryzysowym momencie.
Podstawa to dobry nóż!
Podstawą krojenia tortu jest odpowiedni nóż. Najlepiej, aby był szeroki i co najważniejsze odpowiednio naostrzony. Oprócz szerokości, ważna jest także długość. Dłuższy nóż pozwoli nam na pokrojenie kawałków od końca tortu po jego środek i przy okazji zaoszczędzi nam zbędnych ruchów, przez które moglibyśmy uszkodzić ciasto.
Przy krojeniu tortu można zastosować jeden z poniższych tricków:
A co zrobić, gdy nie mamy noża pod ręką?
Na szczęście w większości przypadków dysponujemy ostrym narzędziem, co jednak zrobić, gdy nie mamy go pod ręką? Na ratunek przychodzi porada chociażby Perfekcyjnej Pani Domu, Pani Małgorzaty Rozenek. Radzi ona, aby w tym przypadku użyć… nici dentystycznej! Doskonale sprawdzi się, jako zastępca noża!
Przystępujemy do krojenia tortu
Jeżeli gości jest niewielu, nasze zadanie jest znacznie ułatwione. Będziemy kroili tort w gwiazdkę starając się zachować jednakowe odstępy. Dla ułatwienia tort można najpierw przekroić na dwie części i je podzielić na kolejno mniejsze porcje. Powstałe dwie części można pokroić na jeszcze mniejsze, czyli przedzielić je przez środek. W ten sposób otrzymamy cztery równe kawałki ciasta, z czego każdy z nich będziemy mogli pokroić proporcjonalnie według ilości gości.
Jeśli mamy do czynienia z większym tortem możemy postępować według następujących instrukcji:
Przydatne gadżety, ułatwiające krojenie tortu
Na rynku znajduje się kilka gadżetów które mogą nam pomóc w pokrojeniu tortu. Należy do nich m.in. specjalny ?klips?.
Ciekawym rozwiązaniem jest również nóż przypominający trójkąt bez podstawy. Dzięki niemu kroimy równy kawałek od razu z dwóch stron. Trudno nazwać to krojeniem, można przyjąć, że ten kawałek jest przez nas ?wyciskany?. To ciekawe rozwiązanie, które nie tylko pomaga w krojeniu tortu, ale także w jego podawaniu. Elastyczna konstrukcja pozwala nam ukroić kawałek o takiej szerokości, jaką chcemy.