Nikt, kto miał okazję ich spróbować, nie ma wątpliwości, że torty bezowe należą do najpyszniejszych wypieków. Są doskonałą alternatywą dla klasycznych ciast na bazie biszkoptu – tutaj godnie zastępuje go lekka i chrupiąca, słodka beza powstająca z białek jaj oraz cukru. Jej intensywnie słodki smak zwykle przełamuje się lekko kwaskowatym smakiem świeżych owoców, np. jagód, malin czy truskawek, oraz kremu. Tort bezowy będzie doskonały na wiele okazji – od urodzin i rocznic przez imprezy firmowe po ważne uroczystości rodzinne.
Czym charakteryzuje się prawdziwa beza? Klasyczna francuska ma biały kolor, z wierzchu jest chrupiąca i wysuszona, a w środku – lekko ciągnąca, nieco lepka. Beza włoska, przyrządzana na gorąco, może być lekko brązowa w wyniku opalania palnikiem cukierniczym, a beza szwajcarska cechuje się wyjątkową stabilnością i aksamitną konsystencją. Palce lizać...
Najbardziej znanym tortem bezowym jest zdecydowanie beza pavlova. Swoją nazwę zawdzięcza Annie Pawłowej, rosyjskiej primabalerinie żyjącej na przełomie XIX i XX wieku, która zyskała międzynarodową sławę. Podobno to właśnie dla niej przygotowano bezowy torcik z bitą śmietaną i świeżymi owocami, nie wiadomo jednak dokładnie, gdzie się to stało. O autorstwo bezy pavlovej walczą bowiem dwa kraje – Australia i Nowa Zelandia.
W naszej cukierni pieczemy torty bezowe o wyjątkowych smakach:
Nasze bezowe wypieki oferujemy w dwóch wersjach – bez owoców i ze świeżymi sezonowymi owocami. Oba rodzaje się przepyszne i wyjątkowo cenione przez naszych klientów, którzy od lat chętnie je zamawiają. Jeśli jeszcze ich nie jadłeś, koniecznie spróbuj i poznaj wyjątkowy smak bezy!